Farmaceutski centralni broj (PZN) je u cijeloj Saveznoj Republici Njemačkoj jedinstvena oznaka za lijekove, pomoćna sredstva i proizvode za ljekarnu. To je sedmeroznamenkasti broj (6 znamenki +kontrolna znamenka) ispred koje stoji znak minusa. On jasno označava lijekove prema nazivu, načinu korištenja, jačini supstance i veličini pakiranja. Otisnut je na svakom pakiranju lijeka ispred numeričkog dijela stoji oznaka PZN i crtica.

FCB se uz naknadu dodjeljuje na maksimalno 2 godine, iz njega se ne mogu iščitati informacije kao što su proizvođač, supstance, itd. , moguće ga je produžiti.
Prvo su ga uvele veletrgovine lijekovima zbog bržeg i točnijeg prijenosa narudžbi ljekarnama. U logističkom lancu (narudžba, izlaz robe, ulaz robe, ispostavljanje računa) na farmaceutskom području je općenito raširen.

FCB se dodatno koristi kod obračuna ljekarna sa zdravstvenim osiguranjem. Stoga se u ljekarnama kod izdavanja lijeka skenira farmaceutski centralni broj i otiskuje na recept, tako da se može strojno očitati. Kod recepata za osiguranike privatnih osiguranja FCB se označava ili ručno ili se otiskuje. Podaci zakonskih osiguranika se obrađuju elektronski, te se kao podaci ili grafikoni prosljeđuju zakonskom zdravstvenom osiguranju. Kod privatnih osiguravajućih kuća unos farmaceutskog centralnog broja nije nužno potreban za obračun.

Kod ljekarna koje posluju preko narudžbe s dostavom omogućuje se u pravilu unos FCB u svoj formular za narudžbu. Uvođenjem elektronskog recepta FCB će imati još veću važnost.

FCB nije ograničen samo na Njemačku, on postoji i u Austriji. Tamo je 6-znamenkasti broj integriran u EAN-broj (europski broj artikla). Pakiranja imaju 13-znamenkasti EAN kod s crticom. U Njemačkoj još nije došlo do te integracije, s posljedicom da poneki lijekovi koji su u slobodnoj prodaji imaju i EAN i FCB. U ovom slučaju se u Njemačkoj na pakiranju navodi samo EAN -kod s crticom, a FCB se navodi samo u nešifriranom tekstu.

Farmaceutske centralne brojeve u Njemačkoj izdaje Informativni centar za lijekove.